15 Temmuz 2011 Cuma

İzmir İdadisi - İzmir Atatürk Lisesi Kart No:107


Osmanlı Devleti eğitim sisteminde orta tahsili veren mektep. Sultanîlere ve meslek yüksek okullarına öğrenci yetiştirmek gâyesiyle kuruldu.

İlk olarak 1838’de açılmaya başlanan rüştiyelere öğrenci yetiştirecek sıbyan okullarına hazırlık sınıfı mânâsına idâdî denildi. Daha sonra Mekteb-i Tıbbiye ve Mekteb-i Harbiye gibi yüksek askerî okulların hazırlık sınıflarına da askerî idâdî adı verildi. 1869’da çıkarılan Maârif Nizâmnâmesinde de bu ad altında okullar açılması isteniyordu. Buna göre idâdîlerin öğretim süresi, rüştiye sınıfları ile birlikte yedi yıldı. İdâdîler yaygınlaştırılarak her vilâyete birer tâne açıldı. Sancaklarda ise idâdîlerin öğretim süresi beş yıldı. Vilâyet merkezlerindeki idâdîler, İkinci meşrûtiyet döneminde sultânîye dönüştürüldü. 1923’ten sonra ise ortaokul ve lise adı altında faaliyetlerini sürdürdüler. 

İzmir Atatürk Lisesi Hakkında
Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde eğitim hayatına başlayan ve bugün İzmir Atatürk Lisesi adıyla eğitim hizmetini sürdüren okul, 122 yıllık tarihinde 2'si başbakan olmak üzere çok sayıda ünlü ismin yetişmesine katkı sağladı.

1888 yılında bugünkü Valilik binasının bulunduğu bölgede 5 yıllık mekteb-i idadi (ilkokul) olarak kurulan okulun adı İzmir Erkek Lisesi ve İzmir Birinci Erkek Lisesi isimlerinin ardından 1942 yılında İzmir Atatürk Lisesi oldu.

Atatürk'ün 1932 yılında ziyaret ettiği okulda Türkiye'nin önde gelen birçok isimi eğitim aldı.

Eski başbakanlarından Şükrü Saraçoğlu ve Şemsettin Günaltay, İzmir Atatürk Lisesi'nde okudu.

Türkiye'nin 5'inci Milli Eğitim Bakanı Vasıf Çınar, lise öğrenimini o zamanki adıyla İzmir İdadisi olan okulda tamamladı. 1925-1929 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı yapan Mustafa Necati Uğural ve aynı görevi 1932-1933 yıllarında yürüten Reşit Galip de bu okulda öğrenim gördü.

56. ve 57. hükümetlerde Milli Eğitim Bakanlığı yapan Metin Bostancıoğlu, okulda bir süre eğitim alanlardan. Eski Milli Savunma Bakanlarından İlhami Sancar, İçişleri Bakanlarından Hilmi Uran, İmar ve İskan Bakanlarından Şerif Tüten, Bayındırlık Bakanlarından Sırrı Day, Maliye Bakanlarından Sümer Oral, Adalet Bakanlarından Mahmut Esat Bozkurt ve Osmanlı Meclis-i Mebusanı'nda Meclis Başkanı olarak görev yapan Halil Menteşe de okulda eğitim gören ünlülerden.

Genelkurmay Başkanlığı yapan Kazım Orbay ve Memduh Tağmaç, yazar Necati Cumalı, şair Attila İlhan, heykeltıraş Şadi Çalık, müzikolog ve devlet sanatçısı Ahmet Adnan Saygun, yazar Samim Kocagöz ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener de bu okulda eğitim almış isimler arasında.

4 yorum:

  1. Atatürkün ziyaret etti okul binası bu değil
    http://www.kemeraltı.com/adliye.html

    YanıtlaSil
  2. Okulun tarihçesinde ziyaret ettiği yazıyor. Atatürk Lisesine dönüştürülen bu idadi mi değil, anlamadım.

    YanıtlaSil
  3. Arkadaşlar Atatürk'ün 1932'de ziyaret ettiği okul bugün fuarın lozan ve montrö kapıları arasında kalan İzmir Atatürk Lisesi'nin merkez binasıdır ki bu merkes bina gündüzlü rum okulu olarak yaptırılmış ancak ordumuzun düşmanı denize dökmesinden sonra bize kalmıştır. Yani 1888'de kurulan İzmir Atatürk Lisesi 1925'ten itibaren resimdeki binayla ilişkisini kesmiştir. Nitekim resimdeki bina da 1970'e kadar adliye binası olarak kullanılmış ve o yıl yanarak kül olmuştur. İzmir Atatürk Lisesi ise verdiği mezunlar, tarihi, verdiği eğitim ve taban puanıyla İzmir'in en iyi lisesidir.

    YanıtlaSil
  4. Arkadaşlar Atatürk'ün 1932'de ziyaret ettiği okul bugün fuarın lozan ve montrö kapıları arasında kalan İzmir Atatürk Lisesi'nin merkez binasıdır ki bu merkes bina gündüzlü rum okulu olarak yaptırılmış ancak ordumuzun düşmanı denize dökmesinden sonra bize kalmıştır. Yani 1888'de kurulan İzmir Atatürk Lisesi 1925'ten itibaren resimdeki binayla ilişkisini kesmiştir. Nitekim resimdeki bina da 1970'e kadar adliye binası olarak kullanılmış ve o yıl yanarak kül olmuştur. İzmir Atatürk Lisesi ise verdiği mezunlar, tarihi, verdiği eğitim ve taban puanıyla İzmir'in en iyi lisesidir.

    YanıtlaSil